Pizzatarvike.fi blogi
Erilaiset mozzarellat
17.12.2022
Erilaiset italialaiset tuorejuustot
Mozzarella on maailman käytetyin pizzajuusto, josta löytyy lukuisia erilaisia versioita kauppojen hyllyiltä. Näille herkullisille tuorejuustoille yhteistä on valmistustapa. Ne valmistetaan pasta filata menetelmällä eli ”kehräämällä”, josta syntyy juuston säikeinen rakenne. Juustomassaa venytetään lankamaisiksi vyyhdeiksi ja leikataan paloiksi, jonka jälkeen ne muovaillaan lopuksi palloiksi. Sana ”mozzare” tarkoittaakin paloiksi leikkaamista.
Mozzarellat jaotellaan yleisesti valmistuksessa käytetyn maidon perusteella. Jos paketissa lukee ainoastaan mozzarella, se on lähes 100 % varmasti lehmänmaidosta valmistettua. Jos juusto valmistetaan lehmänmaidosta, kyseessä on ”mozzarella fior di latte”. Toisaalta, jos valmistuksessa on käytetty vesipuhvelin maitoa, kyseessä on ”mozzarella di bufala” eli puhvelimozzarella. Kolmas italialainen tuorejuusto on Italian Apulista kotoisin oleva burrata, joka on todennäköisesti syntynyt köyhän maaseudun tavasta hyödyntää mozzarellan tuotannon ylijäämää muotoilemalla mozzarellasta pussi ja täyttämällä se kermalla ja ylijääneellä juustolla. Tällöin kiinteämpi ulkokuori kätkee sisäänsä pehmeän ja kermaisen sisuksen, joka valuu houkuttelevasti juustoa leikatessa.
Mozzarellalla ei ole EU:n nimisuojaa, joten sitä saa valmistaa vapaasti myös Italian ulkopuolella. Monesti kaikkein alkuperäisimpänä pidettyä Bufala Di Mozzarella Campaniaa saa valmistaa kuitenkin vain Campanian maakunnassa Italiassa, joten DOP alkuperämerkintä ja tämä nimi kertovat, että kyseessä on
aito italialainen tuote.
Mitä mozzarellaa pizzan päälle?
Mozzarella kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Lehmänmaidosta valmistettu mozzarella on kiinteämpää, joten se sopii hyvin sulatettavaksi pizzan päälle tai esimerkiksi lasagneen. Bufala mozzarella on koostumukseltaan pehmeämpää ja aromikkaampaa, joten se sopii hyvin kylmänä pizzan päälle tai esimerkiksi alkupalana tarjottavaksi. Loistavia makupareja mozzarellan kanssa ovat esimerkiksi basilika, tomaatti, ilmakuivattu kinkku tai persimon. Burrata sopii myös erinomaisesti pizzan päälle kokonaisena pallona. Se kannattaa ehdottomasti tarjoilla aina huoneen lämpöisenä, sillä muuten kermainen pehmeä sisus menee täysin hukkaan. Burratan hankkiminen tavallisista ruokakaupoista saattaa olla toisinaan hankalaa, joten jos sitä onnistuu saamaan käsiinsä, kannattaa se syödä aivan tuoreimmillaan. Se yksinkertaisimmillaan jo itsessään loistava alkupala laadukkaan oliiviöljyn kanssa tarjoiltuna, mutta myös herkullisen näyttävä pizzan täyte.
Herkullisia hetkiä pizzanpaiston parissa