Pizzatarvike.fi blogi

Grillipizza

23. 5. 2022 | Patrik Pyöriä

Grilli on loistava väline pizzan paistamiseen, sillä siinä paistolämpötila nousee helposti keittiöuunia korkeammaksi ja tuli antaa pizzalle herkullisen aromin. Koska lämmönlähde on pizzan alla, pizzan pohja kuumenee helposti liikaa, mutta täytteet jäävät helposti paistumatta. Muutaman yksinkertaisen vinkin avulla grillipizzan valmistus onnistuu kuitenkin lähes jokaiselta kotikokilta.

Vinkit grillipizzan valmistukseen:

1. Lämmitä grilli kuumaksi ja paista pizzat kannen alla mahdollisimman lähellä kupua. Tällöin lämpöä riittää myös pizzan täytteiden kypsentämiseen. Jos paistat pizzaa avogrillillä pizzapohjan voi paistaa ensin molemmilta puolilta kypsäksi ja täyttää vasta paiston jälkeen.
2. Avaa grillin kansi mahdollisimman nopeasti, jotta lämpö ei pääse karkaamaan.
3. Tee pizzasta ohut ja täytä se maltillisesti. Myös halkaisija kannattaa olla enintään 25 cm, jotta grillipizzaa on näppärämpi käsitellä.
4. Taikina kannattaa kuivumisen ehkäisemiseksi tehdä vähintään 65 % vesisuhteella, sillä pizzan paistoaika grillissä on tavallisesti hieman pizzauunia pidempi.
5. Pizzakivi on lähes välttämätön väline grillipizzan valmistuksessa. Pizzakiven ylikuumenemista voi ehkäistä hankkimalla paksun Biscotto-pizzakiven tai käyttämällä kahta pizzakiveä päällekkäin tiiliskivi niiden välissä (tai jokin muu eriste). Aloita pizzakiven lämmitys kylmästä grillistä.
6. Kunnolla jauhotettu pohja helpottaa pizzan siirtelyä grillissä. Esimerkiksi semola jauho sopii tähän tarkoitukseen hyvin.
7. Pizzat kannattaa täyttää yksi kerrallaan, sillä se estää pohjan vettymisen ennen grilliin laittoa.
8. Grillin oma lämpömittari ei välttämättä ole kaikista paras lämmön mittaamiseen. Lasermittarilla mittaat tarkan lämpötilan pizzakivelle, jonka pitäisi olla napolilaisen pizzan valmistuksessa reilu 400°C.

Lisävinkit hiiligrillille:

  1. Valitse grilliin korkealuokkaiset kovapuuhiilet. Edullisemmat lehtipuuhiilet ja hiilisilppu palavat nopeammin eikä niiden avulla saavuteta välttämättä riittävää paistolämpötilaa.
  2. Huolehdi ilmankierrosta putsaamalla grilli tuhkasta ja laittamalla ilmanottoaukkojen päälle suurikokoisia hiiliä.
  3. Huolehdi, että hiiliä on grillissä riittävä määrä hiiliä, jotta paistoaika riittää useamman pizzan paistamiseen.

grillipizza
Hiiligrilli sopii hyvin pizzan paistamiseen

Onnistunut grillipizza yltää pizzauunissa valmistetun tasolle tai ainakin hyvin lähelle sitä. Satunnaisesti pizzaa paistava kotikokki pärjää siis hyvin myös grillin avulla, joten erillistä pizzauunia ei ole välttämätöntä hankkia. Pizzauunin edut ovatkin sen helppoudessa, sillä se lämpenee nopeammin ja paistojäljestä tulee todennäköisemmin tasainen.

Herkullisia pizzanpaistohetkiä!

Shopping Cart