Pizzatarvike.fi blogi
Lomareissulla Milanossa – Mistä löytyvät parhaat pizzat?

Päivitetty 25.8.2022 | Patrik Pyöriä
Ensimmäinen ilta Milanossa
Saavuimme Ryanairin lennoilla Bergamoon, josta matkustimme lentokenttäbussilla hotellille Milanon rautatieaseman viereen. Hotellille saavuttua kello oli jo 22:30, joten sopivan ruokapaikan etsimiseen ei enää ollut paljoa aikaa. Illallisravintolaksi valikoitui Osteria italiana (Osteriaitaliana.eu), jonka pizzat näyttivät mielestämme herkullisimmilta. Pizzan pohja oli rapea ja puulämmitteisen kiviuunin aromi maistui pizzassa miellyttävästi. Myös täytteet ja tomaattikastike olivat herkullisia. Toisaalta pizzauunin ylälämpö olisi voinut olla korkeampi, sillä pizzassa ei ollut ”leopardin pilkkuja” ja olisin kaivannut myös enemmän ilmavuutta reunoihin. En todennäköisesti varta vasten matkustaisi tähän pizzeriaan, mutta tasoltaan ravintola voittaa kuitenkin ylivoimaisesti suurimman osan suomalaisista pizzerioista. Ravintolassa oli mielestäni keskivertoa paremmat pizzat, kun mietitään koko reissun aikana syömiämme pizzoja.


Mistä Milanossa kannattaa etsiä hyvää pizzaa?
Milanossa on lukuisia pizzerioita, joten sopivan paikan suhteen on enemmänkin valinnan vaikeutta. Otimme tässä avuksi Googlen, josta etsimme parhaita arvosteluita saaneita pizzerioita. Huomasimme kuitenkin pian, että ainakin italialaisten lomasesongilla elokuussa, kaikkiin netistä löytyviin aukioloaikoihin ei voinut luottaa. Saatoimme matkustaa hyvän arvostelun saaneen pizzerian perässä kaupungin laidalta toiselle, mutta ovella huomasimmekin ravintolan olevan suljettu. Vaikka valitsemaamme pizzeriaan ei ainakaan tällä kertaa päässytkään, pientä pettymystä seurasi kuitenkin usein mielenkiintoisia löytöjä. Esimerkiksi suljetun Ambaradan Pizzan vierestä löytyikin ehkä vähemmän tunnettu Milanon Chinatown, josta löytyy herkullista kiinalaista katuruokaa mm. käsin tehtyjä nuudeleita ja dumblingseja.


Lomamatkan paras pizza
Reissun ehdottomasti paras pizzeria, Pizzium (Pizzium.com) löytyi, kun etsimme loistavia arvosteluita kerännyttä, mutta tällä hetkellä suljettuna olevaa Assaje-pizzeriaa. Huomiomme kiinnittyi ravintolan eteen muodostuneeseen pitkähköön jonoon, sekä kadulle leijailevaan herkulliseen tuoksuun.

Osa asiakkaista vaikutti ohittavan koko jonon, mutta saimmekin selville, että heillä oli etukäteen tehty pöytävaraus tai noutotilaus. Ravintolaan kannattaakin tehdä etukäteen varaus, jotta välttyy jonottamiselta. Pizziumilla on useampi ravintola Milanossa ja ympäri Italiaa, joten niistä on helpoin valita itselleen sijainniltaan sopivin.
Pizzat paistetaan ja pyöritetään asiakkaiden edessä avoimessa keittiössä. Ravintolan keskipiste on suuri metallinen puilla lämpenevä pizzauuni, jossa pizzat paistuvat noin minuutissa. Lopputuloksena on reunoiltaan erittäin ilmava ja herkullisen rapeapohjainen pizza, joka maistuu juuri siltä kuin pizzan kuuluukin maistua. Täytteet ovat laadukkaita ja ne siivutetaan ravintolassa paikan päällä olevalla laitteella. Menusta löytyy italialaiset klassikot kuten Margherita, mutta myös paikallisia pizzoja ”regional pizzas” kuten Toscana, Sicilia ja Veneto.


Yhteenveto lomamatkasta
Milanossa kierreltävää riittää valtavasti ja ravintoloita testattavaksi. Tällä matkalla ehdimme ottaa vain pintaraapaisun kaupungin pizzerioihin, sillä kävimme reissun aikana myös päiväretkellä pikajunalla Firenzessä, Pisassa, Torinossa ja Como-järvellä. Eroja kaupunkien pizzaskeneissä tuli esille jo päivän tutustumisella. Varsinkin Firenzestä tuntui löytyvän Milanoa helpommin Pizza al Tagliota eli Roomalaista levypizzaa ja toisaalta matkan heikoin pizza tuli syötyä Pisan tornin vieressä olevassa pizzeriassa. Milanon matkaajalle voinkin suositella matkustamista myös läheisiin kaupunkeihin, sillä kaikissa kaupungeissa on oma tunnelmansa.