Pizzatarvike.fi blogi

Miten eroaa salami ja pepperoni?

3.1.2022

Makkara pizzan täytteenä

Suolaiset makkarat, kuten salami ja pepperoni, antavat pizzalle lisäpotkua. Niiden suolainen ja täyteläisen rasvainen maku on monien pizzansyöjien suosiossa, joten ne kuuluvat monien pizzerioiden täytevalikoimaan. Harva kuitenkin tietää tarkalleen, että mitä eroa on näillä kahdella suositulla pizzatäytteellä?

Salami ja pepperoni ovat molemmat kestomakkaroita, jotka näyttävät ulospäin suhteellisen samalta ja niillä on paljon yhtäläisyyksiä.

Salami valmistetaan ilmakuivausmenetelmällä ja on alun perin kotoisin Italiasta. Tyypillisesti se valmistetaan sianlihasta sekä silavasta ja maustetaan esimerkiksi pippurilla, yrteillä, fenkolilla sekä viinillä tai viinietikalla. Valmistuksessa liha jauhetaan erittäin hienoksi (esim. Salami Milano), keskikarkeaksi (esim. Salami Felino) tai karkeaksi. Salami nimenä tulee latinan kielen sanasta salare, joka tarkoittaa suolaamista.

Pepperoni pizza

Pepperoni on kehitelty etelä-italialaisten makkaroiden pohjalta myöhemmin Yhdysvalloissa ja se on suosittu täyte esimerkiksi Detroit-tyylisessä pizzassa. Se on salamia mausteisempi kestomakkara, jonka valmistuksessa käytetään sianlihan lisäksi yleensä myös naudanlihaa ja joskus myös kalkkunanlihaa korvikkeena. Mausteina siinä käytetään usein cayannepippuria, paprikaa sekä chiliä, jotka värjäävät sen punaiseksi. Mausteisuuden lisäksi onkin tavallista, että pepperoni on maultaan myös hieman tulinen.

Salami pizza

Se kumpi sopii paremmin pizzan täytteeksi on täysin makuasia ja suosittelen kokeilemaan erilaisia brändejä ja versioita, jotta oma suosikki löytyy. Näiden lisäksi olen itse ihastunut ndujaan, joka on Italian Calabriasta kotoisin oleva possun rasvaisimmista osista valmistettava pehmeä salamilevite, jonka painosta lähes kolmannes voi tulla jauhetuista tulisista chileistä. Myös espanjalainen chorizo sopii loistavasti pizzan päälle.

Shopping Cart