Pizzatarvike.fi blogi

Pizzataikina vertailu - Pizzapullat Fazer & Dennis

Päivitetty 13.4.2022 | Patrik Pyöriä

Testissä Fazerin ja Denniksen pizzataikina – Ravintolatason pizzaa?

Pizzanpaistajien Facebook-ryhmässä on ollut jonkin verran keskustelua erilaisista ruokakaupoista löytyvistä valmiista pizzapohjista, jotka helpottavat arkipizzan valmistusta. Olen aikaisemminkin kokeillut Fazerin taikinaa muutaman kerran, mutta Denniksen taikina oli minulle täysin uusi kokeilu. Yltävätkö kaupan valmiit pizzataikinat itse tehdyn pohjan tasolle?

Ensivaikutelma pizzataikinasta

Testissä molemmat pizzataikinat osoittautuivat varsin toimiviksi ja hyväksi vaihtoehdoksi itse tehdylle taikinalle. Taikinat voidaan sulattaa jääkaapissa yön yli tai muutamassa tunnissa ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Fazer kertoo myös jopa 2–4 minuutin mikrosulatuksen olevan mahdollinen. Otin molemmat taikinat edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja kohoamaan noin 24 h ajaksi, mikä osoittautui varsin hyväksi ratkaisuksi. Aikaisemmilla kerroilla olen kokeillut Fazerin pullia vain lyhyemmällä kohotusajalla, jolloin taikinan koko potentiaali ei ole tullut esille.


Kuvassa vasemmalla puolella on Denniksen pizzataikina ja oikealla Fazerin verrokki. Dennis mainostaa taikinansa olevan käsin tehty, mikä näkyy pullan hieman rosoisemmasta pinnasta. Fazerin taikinan pinta on taas virheettömän sileä, joten sen ulkonäöstä saa hieman teollisemman vaikutelman.  

fazer ja dennis pizzataikina pizzapullat
Pizzapullat ennen ja jälkeen kohotuksen. Vasemmalla Dennis ja oikealla Fazer

Pizzataikina ja sen käsittely

Molemmat taikinat kohosivat vuorokauden aikana varsin mukavasti ja tuntuivat suhteellisen ilmavilta käsitellä. Kummassakin taikinassa tuntui olevan melko hyvä sitko, joten ne taikinat venyivät mukavasti pizzapohjan muotoon. Denniksen taikinan reikiä syntyi ehkä aavistuksen helpommin, mutta suurta eroa en taikinoiden käsittelyssä huomannut.

Paisto pizzakivellä sähköuunissa

Molemmat pizzat paistettiin pizzakiven päällä tavallisessa sähköuunissa, jonka maksimilämpö oli 275 °C. Paistoaika grillivastusten kanssa maksimilämmöllä uunin ylätasolla oli hieman vajaa 6 minuuttia. Molemmat pizzat kohosivat uunissa mukavasti ja saivat hyvin väriä.

fazer taikina pizza
Fazerin pizzapohja. Täytteinä: tomaattikastike, ilmakuivattu kinkku, mozzarella & viikunahillo
dennis taikina pizza
Denniksen pizzapohja. Täytteinä tomaattikastike, chorizo, nduja & mozzarella

Maku ratkaisee

vertailussa dennis ja fazer pizzataikina pizzapullat
Kuvassa ylhäällä Dennis ja alempi Fazer

En ollut kokeillut Denniksen taikinaa aikaisemmin, mutta olin asettanut sille ehkä turhankin kovia odotuksia. Testissä paljastuikin yllätyksenä, että Fazerin taikinasta leivotun pizzan reunat tuntuivat kuohkeammilta ja niihin jäi enemmän ilmakuplia. Denniksen reunat olivat enemmän ”leipämäiset”, kun taas Fazerin reunat olivat mukavan pehmeät. Tämä oli minulle suuri yllätys, sillä lyhyemmillä kohotusajoilla Fazerin taikina ei ole ollut läheskään yhtä hyvä kuin tällä kertaa.

Vaikka Denniksen pullat ovat käsin pyöritetyt, se vaikuttaa lähinnä parantavasti jäisen taikinan ulkonäköön pakkauksesta otettaessa. Reunojen ilmavuudessa molemmat taikinat jäivät jälkeen hyvin itse tehdylle taikinalle, joten kaikista parhaimmat pizzat tehdään edelleen alusta loppuun itse.

Maultaan Dennis on ehkä hieman voimakkaampi ja suolaisempi. Pakkausten mukaan Fazerin taikinassa suolaa on 0,7 g ja Denniksen taikinassa 1 g, joten pieni ero niissä on lukujenkin valossa.

Hinnoittelu

Denniksen taikinan hinta on 4.15 € / paketti (2 kpl) ja Fazerin vain 1,99 €/ paketti (4 kpl), jota pidän varsin kohtuullisen hintaisena. Tällöin yhdelle pullalle tulee Denniksellä hintaa yli 2 € ja Fazerilla vajaa 0,50 €. Olen aikaisemmin huomannut, että Fazerin pusseissa on luvatun neljän taikinapallon sijaan monesti hyvällä tuurilla jopa 5 tai 6 kappaletta. Toisaalta Denniksen pullat ovat painavampia (260 g) kuin Fazerin (150 g), mikä osaltaan oikeuttaa korkeampaa hintaa. Fazerin taikinalla leivottaessa kannattaakin mielestäni yhdistää kaksi pullaa, jotta paistetun pizzan koko ei jää liian pieneksi.

dennis ja fazer avaamaton pakkaus
Taikinoiden myyntipakkaukset

Yhteenveto

Molemmat taikinat osoittautuivat testissä toimiviksi ja uskon, että molemmille taikinoille löytyy oma kannattajakuntansa. Vaikka Denniksen pullat olivat pakkasesta nostettuna paremman näköisiä, omaan makuun Fazer kuitenkin tuntui istuvan paremmin ja onhan sen hinta-laatusuhde aivan ylivoimainen. Kummatkin pizzataikinat soveltuvat hyvin pizzakokille, joka haluaa säästää aikaa ja vaivaa valmiin taikinan avulla ja syödä silti hyvää ”itse tehtyä” pizzaa. Hyvä puoli näin tehdyssä pizzassa on se, että täytteet saa valita itse, jolloin lopputulos ohittaa helposti laadullaan useiden kebab-pizzerioiden tuotokset. Tulen käyttämään Fazeria varmasti jatkossakin arkipizzojen paistossa, mutta viikonloppuna taikinan leivon itse.

Shopping Cart