Pizzatarvike.fi blogi

Pizzauunille komposiittipullo vai teräspullo?

16.1.2023

Kaasukäyttöiset pizzauunit ovat kasvattaneet suosiotansa niiden helppokäyttöisyyden ja nopeuden ansiosta. Niissä poltettava nestekaasu on tavallisesti 95 % propaania ja 5 % butaania, jota myydään Suomessa eri kokoisissa komposiitti- ja teräspulloissa. Mitä kaasupullon valinnassa pizzauunille tulisi huomioida?

Kaasupullon paino ja koko

Jos kaasupulloa on tarvetta siirrellä enemmän, kannattaa ehdottomasti valita komposiittipullo. Otetaan esimerkiksi 5 kg kaasua sisältävät pullot vertailuun. Molemmissa kaasun paino on sama 5 kg, mutta teräspullon kokonaispainoksi tulee 14 kg, kun taas komposiittipullo painaa vain 9 kg. Teräspullon painosta suurempi osa tulee itse pullosta kuin kaasun painosta. Pienemmät kaasupullot liikkuvat helposti mukana, mutta niitä joutuu vaihtamaan useammin. Toisaalta mitoiltaan teräspullot ovat yleensä hieman komposiittipulloja pienempiä.  

Kaasun hinta

Ensimmäisen kerran kaasupulloa ostaessa maksetaan sekä pullosta että kaasusta, mutta seuraavilla täyttökerroilla maksetaan käytännössä vain kaasusta.

Kaasun hinnat tällä hetkellä (Motonet 10/2022) pullotyypin mukaan:

Pullotyyppi

Teräs 5 kg

Teräs 11 kg

Komposiitti 5 kg

Komposiitti 10 kg

Pullon hinta

64,90 €

64,90 €

89,90 €

89,90 €

Täytön hinta

18,90 €

24,90 €

19,90 €

24,90 €

Vertailusta huomataan, että sekä komposiitti- että teräspulloissa iso ja pieni pullo maksavat monesti saman verran. Pienemmässä pullossa kaasu on huomattavasti kalliimpaa ja vastaavan kokoisen teräspullon täyttö on saman hieman komposiittipulloa edullisempaa. Kaikkein edullisinta kaasua myydäänkin suuressa 11 kg teräspullossa.

Pizzauuni komposiittipullo
Komposiittipullot
Valitse teräspullo, jos haluat paistaa pizzaa ulkona myös talvella. Komposiittipullot eivät toimi kovin hyvin pakkasella, joten kaasun virtaus lakkaa helposti, jos pullo pääsee jäähtymään liikaa. Tarvittaessa voit yrittää lämmittää pulloa vesihauteella tai edesauttaa kaasun virtausta heiluttamalla pulloa hieman. Mitään kuumailmapuhallinta yms. ei saa missään nimessä käyttää pullon lämmittämiseen vakavan turvallisuusriskin vuoksi.

Muuta huomioitavaa ja loppusanat

Komposiittipullon eduksi täytyy lopuksi vielä mainita moderni ulkonäkö ja se että kaasun kulumista voi tarkkailla läpikuultavan kuoren läpi. Toisaalta hinnoittelu puoltaa ehdottomasti suuren teräspullon hankkimista. Ei ole ”oikeaa vastausta” minkälainen kaasupullo on paras valinta

Shopping Cart