Pizzatarvike.fi blogi

Ravintolasuositus: Kaja Pizzaköök Tallinna

21.12.2022 - Patrik Pyöriä

Tallinnan joulutorin avauduttua päätimme lähteä viikonloppumatkalle etelänaapuriimme nauttimaan jouluisesta tunnelmasta, kuumasta glögistä sekä kauniista jouluvaloista. Vanhassakaupungissa riittääkin kierreltävää ja sen mutkittelevat kadut tarjoavat runsaasti tunnelmallisia ravintoloita ja pieniä kauppoja.

Pizzan suhteen olen kuitenkin todennut jo aikaisemmilla reissuilla, että parhaimmat pizzat löytyvät vanhankaupungin ulkopuolelta. Telliskivessä osoitteessa: Õle 33, Tallinn 101319, sijaitseva ravintola Kaja Pizzaköök on vakiintunut lähes jokaisen Tallinnan reissun miltein pakolliseksi pysähdyspaikaksi. Pizzeria on Viron ensimmäinen Napolilainen pizzeria ja se valmistaa pizzaa puulämmitteisen Stefano Ferrara -uunin avulla. Raaka-aineisen osalta ravintola panostaa vahvasti luomutuotteisiin ja kaikki pizzat valmistetaan Caputon kivillä jauhetuista korkeatasoisista pizzajauhoista. Kuitenkin tiukkojen sääntöjen ja hierargian sijaan pizzeria uskoo omien sanojensa mukaan ensisijaisesti rohkeisiin kokeiluihin ja intohimoon, mikä näkyy osittain myös ruokalistasta. Kaja valittiin myös viime vuonna (2022) myös Euroopan 50 parhaan pizzerian joukkoon.

tallinnan pizzeria pizza köök
Kaja Pizzaköök on valittu vuosina 2019, 2020, 2021 & 2022 Europan 50 parhaan pizzerian joukkoon

Miltä menu näyttää ja mitä tilasin?

Menusta löytyy klassisia italialaisia alkupaloja sekä jälkiruokia, joiden hinnat vaihtelevat välillä 5-7,5 €. Alkupalaksi voi tilata esimerkiksi parmankinkkua ja oliiveja ja jälkiruoaksi tiramisua joko perinteisellä tavalla valmistettuna tai pistaasin kera tarjoiltuna. Keskityimme kuitenkin tällä kertaa pelkästään pizzapuoleen, sillä niiden koko varmasti riittää poistamaan nälän jo ilman alku- ja pääruokiakin.

Pizzoja menusta löytyy yhteensä 13 kappaletta, jonka lisäksi ravintolan seinällä olevassa taulussa on monesti esillä päivän ”special pizza”. Menuun pääset tutustumaan tarkemmin Kaja Pizzaköökin omilta verkkosivuilta. Tällä kertaa otin pizzan numero 11, joka sisältää Casa Marrazzo -tomaatteja, fior di latte -mozzarellaa, italialaista porsaanlihamakkaraa, paistettua munakoisoa, extra neitsyt -oliiviöljyä, basilikaa sekä parmesaania. Aikaisemmilta kerroilta myös Kajan pizza margherita (numero 2) sekä pepperonia ja grillattua artisokkaa sisältävä pizza numero 4 on tullut testattua ja hyväksi todettua. Margheritaa olen joskus täydentänyt myös nduja -lisätäytteellä, jonka saa 2,5 € lisähinnalla valita minkä tahansa pizzan extra-täytteeksi.

pizza köök pizza margherita
Pizza numero 11: täytteinä mm. italialaista makkaraa ja paistettua munakoisoa

Ravintola on auki päivittäin klo. 11:30-19:00 tai niin pitkään kuin taikinaa riittää. Tästä ymmärrettävästä syystä en voi suositella saapumaan aivan päivän viimeisenä tuntina, sillä siinä on suuri riski jäädä ilman pizzaa. Ravintola sijaitsee lähellä Telliskiven kortteleita, jotka ovat tunnettuja lukuisista vintage -kaupoista sekä elävästä katutaiteesta. Lähellä sijaitsevalla Baltijaama turgilla on myös mukava kierrellä herkullisen pizzahetken jälkeen kylläisenä.

tallinnan joulutori
Joulutorin valot Tallinnan vanhassakaupungissa

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!
Toivottaa: Pizzatarvikkeen väki.

Shopping Cart