Pizzatarvike.fi blogi

Roomalainen levypizza

19.1.2022

Kotikokille roomalainen levypizza on helppo tapa aloittaa pizzaharrastus, sillä sen tekeminen ei välttämättä vaadi pizzauunia tai muita välineitä.

Roomalainen levypizzaRooman pizzakulttuuri on napolilaista vastinettaan modernimpi ja vaihtelevampi. Pizzaa paistetaan Roomassa useilla eri tyyleillä, joista Pizza Romana muotoillaan erittäin ohueksi ja pyöreäksi. Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan roomalaiseen levypizzaan eli Pizza al Taglioon, joka on neliskulmainen, paksumpi ja ilmava pohjaltaan. Sitä ei kuitenkaan tule sekoittaa muodoltaan vastaavaan amerikkalaiseen Detroit-tyyliseen pannupizzaan, sillä se on täysin oma tyylinsä. Pizza al Taglio tarjoillaan suorakaiteen muotoisina paloina, jotka myydään monesti take away -annoksina. Al taglio tarkoittaakin italiaksi ”leikkauksen mukaan”.

Roomalainen levypizza puinen alusta
Levypizzan päälle sopivat monenlaiset täytteet

Levypizzan paistolämpötila on napolilaista pizzaa matalampi, vain noin 300 astetta, jolloin myös paistoaika on pidempi halutun pohjan rapeuden aikaansaamiseksi. Koska pizza paistetaan suurina levyinä, on suositeltavaa, että pizzauuni on mitoiltaan riittävän suuri ja, että lämpö jakaantuu sisällä mahdollisimman tasaisesti. Taikinalle ominaista on löysyys eli korkea, yli 75 %, vesisuhde, joka suojaa taikinaa kuivumiselta. Tyyliin kuuluu myös pitkä, jopa 72 h, kohotus sekä taikinan hellävarainen käsittely, joka tekee taikinasta erittäin ilmavan. Alla oleva resepti on kuitenkin suunniteltu lyhyemmälle 24 h kohotusajalle, joka on mielestäni täysin riittävä erinomaisen lopputuloksen saamiseksi.

Roomalainen levypizza - ainekset & valmistus

Ainekset yhden pellin kokoiseen levypizzaan (33 x 40 cm)

 • 350 g vettä

 • 540 g 00-vehnäjauhoja (vahvoja tai keskivahvoja)

 • 10–12 g suolaa

 • 1,5 g kuivahiivaa

 • 1 rkl oliiviöljyä pellin voiteluun

Roomalainen levypizza - ohjeet valmistukseen:

Taikuna

 1. Sekoita kaikki ainekset keskenään (paitsi oliiviöljy) ja vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella hitaasti noin 10 min. Voit lopettaa vaivaamisen, kun taikina ei tartu enää kulhon reunoihin tai käsiin.
 2. Muotoile taikinasta pallo ja kohota sitä huoneenlämmössä ilmatiiviissä astiassa noin tunnin verran, jolloin hiiva käynnistyy.
 3. Jatka kohotusta jääkaapissa 24 h. Kohotusastiana voit käyttää suurta kannellista kulhoa tai pizzan valmistukseen tarkoitettua kohotusastiaa.
 4. Nosta taikina huoneenlämpöön 1–2 h ennen paistamista.

Paistaminen

 1. Jauhota pöytä ja nosta kohotettu taikinapallo sen päälle. Jos käytät tavallista keittiöuunia, pizza kannattaa paistaa kahdessa osassa. Painele kevyesti taikinassa olevaa ilmaa keskeltä reunoille ja venytä pohja uunin pellin kokoiseksi suorakulmioksi.
 2. Voitele pelti oliiviöljyllä ja nosta pizza sen päälle ilman leivinpaperia. Jos taikina ei vielä levity riittävästi, anna sen levätä pellillä hetki liinan alla ja jatka sitten venytystä.
 3. Laita pizzalle haluamasi kastike (esim. tomaattikastike), mutta ei vielä muita täytteitä.
 4. Laita kotiuunin teho täysille (250–300 C°) ja paista pizzaa uunin alaosassa noin 10 min.
 5. Ota pizza uunista ja lisää siihen loput haluamasi täytteet.
 6. Paista pizzaa vielä uunin yläosassa grillivastus päällä noin 2 minuuttia, kunnes saat pintaan haluamasi värin.
 7. Ota pizza pois uunista, leikkaa annospaloiksi ja nauti.

Herkullisia pizzanpaistohetkiä!

Shopping Cart