Pizzerian perustaminen – Huomioi nämä asiat tuoreena pizzayrittäjänä
Pizzerian perustaminen sujuu paremmin, kun suunnittelu on hoidettu huolella. Hyvä suunnittelu auttaa välttämään monet sudenkuopat pizzaravintolan perustamisessa. Keräsimme kasaan vinkit uudelle ravintoloitsijalle, joiden avulla unelma omasta pizzeriasta toteutuu varmemmin.
- Pizzerian liiketoimintasuunnitelma
Huolella laadittu liiketoimintasuunnitelma on avain onnistumiseen. Sen keskeinen ajatus on kartoittaa ravintolan perustamiseen liittyviin kysymyksiin ratkaisuja ja siinä pyritään huomioimaan kaikki mahdolliset ennakoitavissa olevat asiat. Tärkeä osa liiketoimintasuunnitelmaa on liikeidean kirkastaminen ja onkin tärkeää pohtia: mitä myydään ja kenelle, ketkä ovat kilpailijoita, ravintolan asiakaskunta, miten markkinointia tehdään sekä miten budjetointi, taloudenhoito ja rahoitus järjestetään? Jos alueella on paljon kebab-pizzerioita, olisiko kannattavampaa alkaa paistamaan vaikka Detroit-tyylisiä pannupizzoja tai autenttista napolilaista pizzaa? Toisaalta, jos tuote ei eroa juurikaan kilpailijoista, mitkä ovat keskeiset keinot erottautua?
- Liiketilan soveltuvuus pizzerian perustamiseen
Yleisin tapa hankkia pizzerialle sopiva toimitila on vuokrata se. Vuokrasopimus kannattaa tehdä kirjallisesti ja varmistaa, että sopimusaika on tarpeeksi pitkä, että liikehuoneistoon tehtävät remontit, kalustohankinnat ja parannukset pystytään tarvittaessa alamaan alas kirjanpidossa sopimusaikana. Vaikka tilassa olisi aikaisemmin pyöritetty ravintola- tai kahvilatoimintaa, ei ole itsestään selvää, että tila soveltuu pizzeriaksi. Onkin siis todella tärkeää varmistaa, että suunniteltu liiketila soveltuu elintarviketoimintaan ja siellä saa luvanvaraisesti harjoittaa pizzeriatoimintaa ja säilyttää elintarvikkeita. Asiakastilojen puolella on hyvä huomioida myös mm. esteettömyys, poistumistiet ja paloturvallisuus, wc-tilat sekä mahdolliset terassit. Jos toimitilalla ei ole lupaa ravintolakäyttöön, käyttöönotto vaatii käyttötarkoituksen muutoksen rakennusvalvonnan hyväksymänä. On mielekästä huomioida myös sopiva lämpötila sekä asiakastilan että keittiön puolella. Jatkuvasti päällä oleva pizzauuni lämmittää helposti sisäilmaa, jolloin työskentelystä keittiössä tulee raskasta, ja myös asiakkaat arvostavat toimivaa viilennystä. Ravintolatilan viilennysratkaisut ovat yhteistyökumppanimme erityisosaamista, joten kysy tarjousta myös näistä palveluista.
- Keittiön tehokkuus ja oikein mitoitetut laiteinvestoinnit
Suunnittele keittiötilan toiminnallisuus ja laitevalikoima vastaamaan pizzeriasi tarpeita. Tällöin työskentely keittiössä on tehokasta ja aikaa säästyy myös siinä, että tilojen siivous on helpompaa. Huomioithan, että pizzeriasi laitevalikoiman ja -kapasiteetin on venyttävä ruuhkahuipuista myös hiljaisimpiinkin ajankohtiin. Esimerkiksi liian suuri pizzauni kuluttaa enemmän energiaa ja maksat turhasta, mutta toisaalta alimitoitettu kapasiteetti johtaa myynnin menetyksiin, jos keittiö ei kykene vastaamaan kysyntään. Laitteiden asemointi kannattaa suunnitella myös huolella, jotta ylimääräisiä askeleita ei pääse syntymään. Mieti myös, miten elintarvikkeita säilytetään, missä vesipisteet ja pesualtaat sijaitsevat, missä siivousvälineet sijaitsevat, minne jätteet viedään ja toisaalta missä henkilökunta voi viettää taukoja. Tämän lisäksi on hyvä huomioida ravintolan tavarantoimittajat ja kuormien vastaanotto.
- Hanki tarvittavat luvat pizzerian perustamiseen ja tee omavalvontasuunnitelma
Suomessa ravintolan pyörittämiseen tarvittavat luvat aiheuttavat monille aloitteleville yrittäjille harmaita hiuksia. Varsinkin, jos tarjoilet ravintolassa alkoholia, kannattaa varautua tekemään paperitöitä. Aloita tekemällä elintarvikehuoneistoilmoitus kunnan elintarvikevalvontaan viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus on mahdollista tehdä ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun Ilppa kautta. Ravintolan pitää suunnitella myös omavalvonta ja laatia omavalvontasuunnitelma, jossa mietitään toiminnan riskien hallintaa. Hae tarvittaessa Aluehallintavirastolta anniskelulupa sekä lupa tupakkatuotteiden myyntiin kunnan elintarvikevalvonnasta Valvira. Muita huomioitavia viranomaisasioita ovat palo- ja pelastusviranomaisen tarkastus ennen pizzerian avaamista, lupa mainoskylttejä varten sekä musiikkilupa.
- Seuraa, analysoi ja johda pizzeriasi liiketoimintaa
Kun perustat pizzerian, tiedolla johtaminen on avain menestyksen rakentamiseen. Hyödyntämällä keräämääsi liiketoimintadataa, kuten myyntilukuja, asiakaspalautetta ja varastotietoja, voit tehdä parempia päätöksiä ja reagoida nopeammin muutoksiin. Seuranta ja analysointi auttavat sinua tunnistamaan trendit sekä ennakoimaan sesonkihuiput. Tiedolla johtaminen mahdollistaa ravintolalle myös sen, että voit kehittää jatkuvasti palveluitasi, vähentää hukkaa ja parantaa ravintolan kannattavuutta. Näissä apunasi on yhteistyöyrityksemme Bi-Asiantuntijat.
Autamme Pizzatarvikkeella mielellämme sinua pizzerian perustamiseen liittyvissä kysymyksissä. Valikoimastamme löydät ravintolakäyttöön soveltuvat pizzauunit, pizzalapiot sekä muut keittiötarvikkeet. Mikäli etsimääsi tuotetta ei vielä löydy verkkokaupastamme, pystymme tiedustelemaan saatavuutta yhteistyökumppaneiltamme eli useilta Euroopan johtavilta keittiöalan toimittajilta. Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.