Pinsa kiinnostaa foorumeilla ja on todellinen hittituote
Pinsa romana on noussut kevään ja kesän aikana todelliseksi hittituotteeksi. Puolivalmisteina myytävät valmiit pinsapohjat ovat tyhjentyneet heti lanseerauksesta lähtien mm. HOK-Elannon kauppojen hyllyiltä ja pinsa tuntuu puhuttavan myös pizzanpaiston harrastajien foorumeilla. Tämän innoittamana päätin kokeilla miten pinsan valmistus Ooni Koda 16 -pizzauunilla onnistuu ja valitsin ohjeeksi Nälkä-blogin reseptin, josta vähensin hieman suolan määrää.
Mikä on pinsa romana?
Alkuun kuitenkin muutama sana pinsasta, joka on noin parikymmentä vuotta sitten Roomassa, ilmeisesti Di Marco -yrityksen kehittämä, pizzankaltainen piiras. Pinsan ajatus on olla perinteistä pizzaa ilmavampi ja kevyempi. Sen sisus on pizzaa kosteampi ja pinta rapeampi ja tästä syystä myös taikinan hydraatio on suhteellisen korkea, jopa 80 %. Vehnäjauhoina käytetään puolikarkeita suomalaisia vehnäjauhoja vastaavia tipo 0-vehnäjauhoja, joiden lisäksi taikinaan lisätään myös soijajauhoa sekä riisijauhoa. Sitkon saamiseksi on tärkeää on myös kohottaa taikinaa pitkään; vähintään 24 tuntia, mutta jopa 72 tunnin kohotusaikaa käytetään.
Täytteiden osalta kannattaa olla luova ja kokeilla avoimin mielin erilaisia makuyhdistelmiä.
Itse päädyin seuraaviin:
- tomaattikastike, serranonkinkku, höyrytetty ruusukaali, viikunabalsamico & mozzarella
- tomaattikastike, kirsikkatomaatti, mozzarella, basilika & pesto
Reseptin mittasuhteet:
1000 g puolikarkeita vehnäjauhoja (tipo 0)
100 g riisijauhoja
60 g soijajauhoja
930 ml vettä (ts. 80 % hydraatio)
12 g kuivahiivaa
2 rkl ruokaöljyä
30 g ruokasuolaa
Ohje taikinan valmistukseen:
Mittaa ja sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää pienissä erissä kädenlämmin vesi (kuivahiivalle 41–42 °C) ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota jääkaapissa vähintään vuorokausi ja jaa taikina sitten 8–10 palloon ja kohota taikinapalloja huoneenlämmössä vielä pari tuntia. Muotoile palloista ovaalinmuotoisia käyttäen apuna käsittelyjauhoja.
Paistaminen pizzauunissa:
Sopiva lämpötila paistamiseen on noin 300–400 °C. Lämmitin pizzauunin 350 asteiseksi eli hieman viileämmäksi kuin esim. napolilaista pizzaa paistaessa. Ovaaliksi muotoiltu pohja paistetaan uunissa aluksi ilman täytteitä, ja kun pinsa on ottanut hieman väriä, lisätään päälle halutut täytteet. Täytteitä kannattaa paistaa sen verran, että ne lämpenevät, mutta pohja ei pala. Pinsaa on mahdollista tehdä myös kotikeittiön sähköuunilla, jolloin on tärkeää lämmittää uuni niin kuumaksi kuin mahdollista ja mielellään käyttää pizzakiveä.
Valmis pinsapohja on paras apu arkeen
Itse tehdyn taikinan lisäksi kaupoista löytyy myös valmiita pinsapohjia. Nämä säästävät runsaasti aikaa ja ovat kätevä esimerkiksi arkiruokana töiden jälkeen valmistettuna. Esimerkiksi nämä kuvassa näkyvät Di Marcon Pinsa Romana -valmispohjat vain täytetään haluamillaan täytteillä ja paistetaan uunissa 240 °C noin 5-8 minuuttia. Yllä olevalla reseptillä tehtyyn pinsaan verrattuna Di Marcon pinsa on hieman kevyempi, mutta toisaalta itse taikinan maku oli itse tehdyssä versiossa parempi. Helppo arkiruoka nämä kuitenkin todellakin ovat, joten varmasti pinsaa tulen tekemään myös valmispohjista.