Lahmacun – turkkilainen pizza
Lahmacun (myös Lahmajoun, Lahma bi-’ajin) on turkkilainen jauhelihapizza, joka valmistetaan tulisesti maustetusta lampaanjauhelihasta ja se ei “tavallisesta pizzasta” poiketen sisällä ollenkaan tomaattikastiketta tai juustoa. Se tarjoillaan monesti erilaisilla vihanneksilla ja yrteillä täytettyä ja syödään rullattuna.
Sain inspiraation reseptille Pizzanpaistajat Facebook -ryhmästä, sillä en ole aikaisemmin kyseistä pizzaa paistanut. Lähdin etsimään sopivaa reseptiä netistä ja huomasinkin sitä etsiessäni, että sama (tai lähes sama) pizza tunnetaan ilmeisesti myös armenialainen pizza, syyrialainen pizza tai libanonilainen pizza nimillä. Nämä keittiöt taitavatkin olla hyvin lähellä toisiaan, vaikka uskon, että joitain eroja näiden maiden reseptien välillä voi löytyä. Päädyin yhdistelemään useampia reseptejä, ja tekemään oman version Lahmacunista, joka mielestäni ainakin maun puolesta oli oikein onnistunut.
Lahmacun taikina
Lahmacun on verrattain nopea valmistaa, sillä sen taikina ei tarvitse pitkää kohotusaikaa. Useimmissa löytämissäni resepteissä Lahmacunin taikinaa kohotetaan 30-60 minuuttia, jonka jälkeen se kaulitaan ohuiksi soikeiksi lätyiksi, niin että ilmakuplat taikinasta poistuvat.
Tavoiteltu lopputulos eroaa siis paljon esim. napolilaisesta pizzasta, jossa taikinaa pyritään venyttämään hellästi, jotta reunoista tulisi mahdollisimman ilmavat. Pohjan kuuluu olla ohut ja pehmeä, jolloin sen saa helposti käärittyä rullalle.
Pohjan raaka-aineet:
1 1/2 dl | Vettä |
noin 3-4 dl | Vehnäjauhoja (Käytin itse PP Keskivahva Pizzajauho) |
2 rkl | Oliiviöljyä |
15 g | Tuorehiivaa |
1 tl | Suolaa |
Täytteen raaka-aineet:
- 400 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tulinen chili
- 1 tomaatti
- 1 rkl tomaattisosetta
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 dl lehtipersiljaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl kanelia
- ½ tl cayennepippuri
Lahmacunin valmistuksen työvaiheet
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen (tuorehiiva 37 °C)
- Lisää jauhot, suola ja öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja, jotta saat taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista ja ei tartu käsiin.
- Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi noin 30-60 min
Valmista taikinan kohotessa täyte lahmacunille
- Pilko kaikki vihannekset mahdollisimman pieneksi ja valuta siivilän avulla tarvittaessa ylimääräinen neste pois.
- Sekoita vihannekset jauhelihan kanssa ja mausta mausteilla sekä hienonnetulla lehtipersiljalla.
- Laita täyte jääkaappiin maustumaan hetkeksi
Täyttö, paistaminen ja tarjoilu
- Kun taikina on kohonnut jaa se neljään osaan ja pyöritä palloiksi.
- Kauli näistä palloista soikeita lättyjä ja täytä ne raa’alla jauhelihatäytteellä
- Paista lahmacunia pizzakiven päällä 250 °C uunissa noin 7 minuuttia – kunnes täyte on kokonaan kypsynyt.
- Tarjoile lämmin lahmacun lehtipersiljan, tomaatin sekä tuoreen sitruunamehun kanssa. Päälle sopii halutessasi hyvin myös esim. murennettu feta, kurkku, sipuli tai vaikka jugurttikastike
Perinteisesti täyte laitetaan raakana pohjan päälle, mutta sen voi myös paistaa etukäteen näin halutessaan. Kannattaa kuitenkin tällöin huomioida, että paistaessa lihasta lähtee nesteitä ja se menee sen verran kasaan, että täytettä kannattaa laittaa tällöin hieman reilummin. Täyte kuitenkin kypsyi myös raakanakin laitettuna helposti, joten tulen jatkossakin itse näin tekemään. Lahmacunista voi tehdä myös kasvisversion nyhtökauralla tai lampaan jauhelihan voi korvata naudan jauhelihalla, jos pitää sen mausta enemmän.
Tässä reseptissä käytetyt välineet
-
Pyöreä pizzakivi34,90 €27,81 € – 49,90 €39,76 € alv 25,5 %alv 0 %
-
Tuote alennuksessaAnton Oliver -pizzalapioAlkuperäinen hinta oli: 21,90 €17,45 €.12,90 €10,28 €Nykyinen hinta on: 12,90 €10,28 €. alv 25,5 %alv 0 %
-
Nahkaiset patakintaat42,90 €34,18 € alv 25,5 %alv 0 %