Pizzakivi - Mitä ottaa huomioon valinnassa? Kordieriitti pizzakivi sekä Biscotto Saputo kädessä.

Pizzakiven hankkiminen kannattaa, mutta oikean kiven valitseminen ei ole välttämättä ihan helppoa. Erilaisia pizzakiviä myydään verkkokaupoissa, kivijalkakaupoissa sekä marketeissa – ja ei ihme, sillä pizzakivi on yksi suosituimmista välineistä nostaa kotona paistettujen pizzojen tasoa. Suuri valikoima on tottakai hyvä asia kuluttajan kannalta, mutta ymmärrettävästi valinnan vaikeus kasvaa, kun kaikki valmistajat kehuvat omia paistokiviänsä parhaiksi. Vaikka pizzakivien jälleenmyyjänä emme itsekään ole täysin puolueiton toimija, tämän artikkelin tarkoitus on auttaa ymmärtämään pizzakiven valintaan vaikuttavia tekijöitä ja tuoda näkökulmia valinnan tueksi. Meilläkin on myynnissä useita erilaisia pizzakiviä, sillä uskomme, että jokainen tilanne ja tarve ovat yksilöllisiä ja vaativat erilaisia ominaisuuksia kiveltä.

Pizzakiven materiaali

Pizzakiven materiaali on yksi keskeisimmistä eroavaisuuksista, jolla on suuri vaikutus paisto-ominaisuuksiin, mutta toki myös hintaan. Eri materiaalit varaavat eri tavalla lämpöä, eroavat toisistaan huokoisuudeltaan ja toiset materiaalit kestävät paremmin kosteutta sekä nopeita lämpötilan vaihteluita. Seuraavissa kappaleissa käymme läpi yleisimpiä pizzakivien materiaaleja sekä niiden plussia ja miinuksia.

Kordieriitti pizzakivi

Kordieriitti on magnesiumia ja alumiinia sisältävä mineraali, joka kestää erinomaisesti korkeita lämpötiloja sekä nopeita lämpötilan muutoksia. Sen lämpölaajenemiskerroin on luontaisesti alhainen, mikä vähentää pizzakiven todennäköisyyttä haljeta käytössä. Kordieriitti on yksi suosituimmista pizzakivien materiaaleista, joten siitä valmistettuja pizzakiviä löytyy useilta merkeiltä ja niitä on ostettavissa laajasti kivijalkakaupoista sekä netistä. Useissa kuluttajakäyttöön valmistetuissa pizzauuneissa on vakiona kordieriittinen pizzakivi, joka on myös lisännyt näiden kivien suosiota.

Plussat ja miinukset:

+ Pitkäikäinen ja ei halkea kovin helposti

+ Edullinen hinta ja hyvä saatavuus

– Pohja saattaa palaa korkeammilla lämpötiloilla paistaessa

– Ei varaa kovin hyvin lämpöä ja monesti ohuita

Kordieriitti pizzakivi kädessä.
Kordieriitistä valmistettu pizzakivi

Biscotto pizzakivi

Biscotto pizzakivi on korkealaatuinen ja useimmiten käsityönä italiassa tehty pizzakivi.. Sen etuna on materiaalin huokoisuus, minkä ansiosta pizza ei pala pohjasta korkeissakaan (jopa 450-480 °C) lämpötiloissa paistaessa. Tämän ansiosta sitä voi käyttää myös esim. kamadoissa ja pallogrilleissä, joissa suurin osa lämmöstä tulee nimenomaan alapuolelta. Korkean paistolämpötilan lisäksi rapea pohja vaatii myös, että kosteus pääsee poistumaan taikinasta. Biscotto paistokivet ovat tässä ominaisuudessa ylivertaisia, sillä ne on valmistettu erittäin huokoisesta materiaalista. Biscotton paksuuden ansiosta (usein jopa 2 kertaa paksumpi) ne säilyttävät lämpönsä pidempään ja voit paistaa niillä useamman pizzan putkeen. Biscotto pizzakiviä valmistetaan Italiassa useilla alueilla ja useiden valmistajien toimesta. Tunnetuimpia näistä ovat Biscotto Saputo, Biscotto di Sorrento, Biscotto Siciliano sekä Biscotto di Casapulla, joiden mineraalikoostumukset vaihtelevat hieman sen mukaan, että mistä savi on kerätty. Napolin alueella valmistettu Biscotto Saputo -pizzakivi on Associazione Verace Pizza Napolitanan (AVPN) hyväksymä pizzakivi, jota käyttää jopa 90 % Napolissa sijaitsevista pizzerioista. Lisätietoa Saputo -pizzakivistä löydät täältä.

Biscotto Saputo pizzakivi kädessä.
Biscotto Saputo -pizzakivi

Plussat ja miinukset:

+ Pohja ei pala korkeissakaan lämpötiloissa

+ Paras pizzakivi grilliin

+ Paksu ja varaa erinomaisesti lämpöä

+ Aitoa Italialaista käsityötä perinteisin menetelmin

+/- Käsintehdyn kiven hieman rosoinen ulkonäkö

– Hinta

– Halkeaa helpommin

Aito kivi / Vuolukivi

Aidosta kivestä valmistettu pizzakivi on esteettisiltä ominaisuuksiltaan monien mielestä miellyttävä ja sopii siten myös vaikka pizzan tarjoilualustaksi. Yleisin materiaali aidosta kivestä tehdylle paistokivelle on vuolukivi, joka säilyttää hyvin lämpönsä ja soveltuu myös korkeilla lämpötiloilla paistamiseen. Vaikka vuolukivestä valmistettu pizzakivi on paisto-ominaisuuksiltaan hyvä, samalla rahalla saa myös ominaisuuksiltaan huomattavasti parempia vaihtoehtoja. Vuolukivi kestää materiaalina kovia lämpötiloja, mutta se on kohtuullisen herkkä lämpöshokeille. Suurimpana etuna näkisin kuitenkin, että myös kotimaisia vaihtoehtoja on saatavilla markkinoilta.

Plussat ja miinukset:

+ Esteettinen ulkonäkö ja sopii myös tarjoilualustaksi

+ Saatavilla kotimaisia vaihtoehtoja

– Hinta-laatusuhde

– Saatavuus

Pizzateräs

Pizzateräs on loistava valinta sähköuuniin kotona, sillä sen lämmönjohtavuus auttaa saamaan pohjasta rapean matalissa lämpötiloissa. Tästä syystä se sopii erinomaisesti kotiuuneihin, joissa lämpötilaa ei ole mahdollista nostaa “riittävän” korkeaksi useimmille pizzatyyleille. Pizzauuniin pizzateräs ei ole kuitenkaan paras valinta, sillä materiaalina se ei ime kosteutta pizzan pohjasta ja kuumilla lämpötiloilla paistaessa pizzan pohja voi palaa herkästi. Pizzateräksen etu on kuitenkin se, että sen puhdistaminen on helppoa, sillä teräs kestää materiaalina paremmin erilaisia puhdistusmenetelmiä kuin esim. huokoinen keraaminen pizzakivi. Lue lisää pizzateräksestä.

Plussat ja miinukset:

+ Sopii erinomaisesti kotiuuniin

+ Korkea lämmönjohtavuus

+ Helppo puhdistaa

– Saatavuus

– Ei sovellu kovin hyvin korkeilla lämpötiloilla paistamiseen

Paksuus, koko ja muoto

Mitä ohuempi kivi, sen nopeammin saat sen lämpenemään haluttuun lämpötilaan. Toisaalta tämä toimii myös toisin päin. Ohuempi kivi jäähtyy myös nopeammin, joten se voi vaatia lisälämmitystä pizzojen välissä, kun paistaa useamman pizzan kerrallaan. Kiireiselle perjaintaipizzakokille sopii ohuempi 1-1,5 cm paksu kivi, mutta muuten kannattaa valita paksumpi pizzakivi. Tälläinen paistokivi mahdollistaa useampien pizzojen paistamisen onnistuneesti putkeen ja pitää pizzakiven lämpötilan vakaampana koko paiston ajan. Pizzakiviä on olemassa muodoltaan neliskanttisia sekä pyöreitä. Useimpiin pizzauuneihin sopii neliskanttinen pizzakivi parhaiten, kunhan vain mittaa uunin mitat. Jos pizzauunissa on pyörivä pizzakivi (esim. Witt Etna Rotante) tai paistat pizzaa esim pallogrillissä pyöreä pizzakivi on muodoltaan paras. Jos etsit pizzakiveä kotiuuniin, kannattaa kysyä itseltään kuinka isoja pizzoja haluaa paistaa ja missä pizzakiveä aikoo säilyttää paistokertojen välissä. Toisaalta, itse ostaisin ehkä juuri niin ison pizzakiven kuin uuniin mahtuu, jotta ainakin on mahdollisuus tehdä myös isompia pizzoja näin halutessaan.

Hinta ja merkki

Paljonko pizzakivestä sitten kannattaa maksaa? Mielestäni tämä riippuu täysin siitä, että miten paljon pizzakivelle tulee käyttöä ja mitä ominaisuuksia pizzakiveltä odottaa. Edullisimmillaan pizzakiven saa jo muutamalla kympillä, mikä varmasti riittää satunnaisesti pizzaa kotona paistavalle kotikokille. Pizzakivet eivät ole kuitenkaan erityisen kalliita, sillä laadultaan maailman huippua olevan pizzakiven voi saada alle 100 €:lla. Osa pizzakivistä ovat toki huomattavasti tätäkin arvokkaampia, mutta näissä monesti brändillä on iso vaikutus hintaan – ei niinkään materiaalilla, kun puhutaan kuluttajakäyttöön tarkoitetuista pizzakivistä. Jos haluaa ostaa pizzauuniin uuden pizzakiven, kannattaa huomioida että valmistajan alkuperäinen pizzakivi ei välttämättä ole ainoa sopiva vaihtoehto, vaan kiven voi valita vapaasti kunhan vain tarkistaa mitat. Esimerkiksi Ooni Koda 12 -pizzauunissa on alkuperäisenä kivenä noin 1 cm paksu kordieriitti -pizzakivi, mutta siihen on mahdollista asentaa huomattavasti paksumpi ja paisto-ominaisuuksiltaan parempi Biscotto Saputo.

Biscotto Saputo pizzakivi Ooni Koda 12 pizzauunissa.

Ooni Koda 12 -pizzauuni ja Biscotto Saputo -pizzakivi

Miten käyttää pizzakiveä?

Pizzakiven käyttöön vaikuttaa se, että käyttääkö sitä kotiuunissa, pizzauunissa vai grillissä. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä, jotka ovat aika yleispäteviä käyttöpaikasta riippumatta:

  1. Kuumenna pizzakiveä riittävän kauan ja mittaa halutessasi lämpötila. Pizzakivi varaa lämpöä, joten sen pitää olla täysin lämmennyt ennen kuin laitat pizzan uuniin paistumaan.
  2. Älä käytä leivinpaperia tai mitään muuta pizzakiven ja pizzapohjan välissä. Nämä toimivat eristeinä ja estävät pohjan toivottua paistumista.
  3. Pizzakivi on monipuolisempi kuin uskotkaan. Pizzakivi ei ole pelkästään pizzaa varten, vaan sillä paistuvat myös mm. leivät, karjalanpiirakat ja rieskat.
  4. Laita pizzakivi aina kylmään uuniin. Kun annat pizzakiven lämmetä uunin mukana, vältät pahimmat lämpöshokit ja pienennät riskiä kiven halkeamisesta.
  5. Säilytä pizzakiveä oikein. Kun et käytä sitä, säilytä se kuivassa ja puhtaassa paikassa.

Pizzakiven puhdistus

Pizzakivi puhdistuu parhaiten polttamalla sitä mahdollisimman kuumassa uunissa noin 30 min. Ennen muita puhdistustoimenpiteitä on tärkeää odottaa, että pizzakivi on jäähtynyt. Jäähtynyttä kiveä voi puhdistaa harjan ja kaapimen avulla kunhan vain varoo käyttämästä teräviä metallityökaluja, jotka voivat vahingoittaa kiven pintaa. Osa käyttää myös rättiä tai muuta kevyesti kostutettua kangasta. Älä kuitenkaan käytä mielellään vettä tai ainakaan saippuaa, sillä ne imeytyvät huokoiseen pizzakiveen ja on mahdollista että kivi maistuu jatkossa aina saippualta. Katso kuitenkin aina valmistajan ohjeet puhdistukseen, sillä esim. huokoisen Biscotto -pizzakiven puhdistuksessa vesi on huono idea, mutta pizzateräksen puhdistuksessa voi huoletta käyttää vettä ja saippuaa. Lisätietoa pizzakiven ja pizzauunin puhdistuksesta täältä.

Mikä on paras pizzakivi?

Tähän kysymykseen on vaikea vastata yksiselitteisesti, sillä kaikilla materiaaleilla on omat hyvät puolensa ja heikkoutensa. Oma valintani on Biscotto Saputo sen loistavien paisto-ominaisuuksien vuoksi, mutta jokainen pizzakokki preferoi eri tekijöitä pizzakiven valinnassa. Jos etsii hinta-laatusuhteeltaan erinomaista pizzakiveä, todennäköisesti kordieriittinen pizzakivi on täysin toimiva ratkaisu. Pizzateräs sopii pizzanpaistajalle, joka arvostaa puhdistuksen helppoutta ja kestävyyttä ja toisaalta tyylikästä ulkonäköä arvostava kotikokki valitsee mahdollisesti luonnonkivestä valmistetun pizzakiven.

Lopuksi haluan kuitenkin todeta, että oli valinta sitten mikä tahansa, paistotulos on aina parempi pizzakiven kanssa kuin ilman pizzakiveä.

Pizzakivi sähköllä toimivassa kotiuunissa, jonka päällä pizza paistumassa.

Pizza paistumassa pizzakivellä kotiuunissa

Shopping Cart