Muurattu pizzauuni – Rakenna itse oma pizzauuni

Mikään ei voita itse rakennetun pizzauunin tuomaa tunnelmaa – ja makua! Kun uuni on tehty omin käsin, jokainen pitsa saa aivan erityisen merkityksen. Netti on täynnä ohjeita ja ideoita pizzauunin rakentamiseen, mutta mistä oikeastaan kannattaa aloittaa? Tässä artikkelissa käymme läpi eri rakennustapoja, materiaalivaihtoehtoja ja kustannuksia, sekä pohdimme, milloin itse tehty uuni on järkevämpi valinta kuin valmis ratkaisu.

Minkälaiset ovat itse tehdyn pizzauunin ominaisuudet?

Itse tehdyn pizzauunin ominaisuudet riippuvat pitkälti siitä, miten huolellisesti ja millaisista materiaaleista uuni on rakennettu. Eristyksellä, uunin muodolla, suuluukun korkeudella ja paloilman kierrolla on kaikki suuri vaikutus siihen, miten uuni lämpenee ja paistaa. Hyvin suunniteltu uuni varaa lämpöä tasaisesti ja säteilee sitä pitkään, jolloin pizzat kypsyvät rapeapohjaisiksi ja saavat aidon kiviuunin maun.

Muurattu pizzauuni lämpenee yleensä hitaammin kuin valmiina ostettu metallirunkoinen uuni, mutta sen etuna on erinomainen lämmönvarauskyky. Kun uuni on kerran kunnolla lämmitetty, se pysyy kuumana tuntikausia. Hyvin rakennetussa uunissa lämpötilan lasku 150 asteesta 80 asteeseen voi kestää jopa 12 tuntia – mikä tekee siitä täydellisen myös leivän, patojen ja esimerkiksi joulukinkun paistamiseen. Toisaalta puutteellinen eristys tai väärin mitoitettu suuluukku voi johtaa epätasaiseen lämpöön ja tehottomaan palamiseen, joten suunnitteluvaiheessa kannattaa panostaa erityisesti uunin rakenteeseen ja ilmanvaihtoon.

Paljon itse muurattu pizzauuni maksaa?

Itse muuratun pizzauunin hinta mietityttää monia rakentamisesta kiinnostuneita pizzanpaistajia – onko itse tehty pizzauuni edullisempi kuin valmiina ostettu? Halvimmillaan pizzauunin voi valmistaa jopa alle 300 €:lla. Tähän hintaan ei kuitenkaan kannata odottaa kovin ihmeellisiä paisto-ominaisuuksia, sillä uunista puuttuu eristys kokonaan. Kunnolla eristetyn ja viimeistellyn uunin hinta on noin 2000 € ja työaikaa menee helposti useampi päivä.

Kannattaako uunikupu muurata tiilistä vai valaa itse?

Perinteisesti pizzauunin kupu on muurattu tulenkestävistä tiilistä, ja tämä menetelmä tuottaa kestävän ja perinteikkään rakenteen. Aloittelijalle tiilien muuraus voi kuitenkin olla haastavaa, sillä kupu vaatii tarkkaa kaarevuutta ja huolellista saumojen sovittamista. Markkinoilta löytyy myös valmiita tiilisarjoja, jotka helpottavat työtä, mutta niiden hinta voi nousta yllättävän korkeaksi. Siksi moni kotirakentaja päätyykin valamaan kuvun itse tulenkestävästä valumassasta esimerkiksi hiekasta tai jumppapallosta tehdyn muotin avulla. Oikein valettuna kupu on tiivis, kestävä ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin valmis tiilisarja.

Ohje pizzauunin valmistamiseen

Pizzauunin rakentamiseen löytyy verkosta runsaasti erilaisia ohjeita ja ratkaisuja, jotka eroavat toisistaan niin materiaalien, rakenteiden kuin työmääränkin osalta. Tähän artikkeliin on koottu linkkejä luotettaviin lähteisiin ja harrastajien omiin projekteihin, joista voi hakea inspiraatiota ja vertailla eri toteutustapoja. En ole itse testannut näitä ohjeita, mutta niiden avulla on helppo muodostaa kokonaiskuva siitä, mitä vaihtoehtoja on tarjolla ja millainen uunimalli sopii parhaiten omiin tarpeisiin, osaamiseen ja budjettiin.

Isin paja “Tee se itse pizzauuni

+ Yksinkertainen ja suhteellisen nopea valmistaa

+ Edulliset valmistusmateriaalit – varsinkin jos työvälineitä löytyy jo omasta takaa

– Ei eristystä, joten paisto-ominaisuudet tuskin kovin ihmeelliset.

Linkki ohjeeseen: https://www.youtube.com/watch?v=Izz2mhsE55k

Yhteishyvä “Pizzauuni omalle pihalle”

+ Eristetty ja huolellisemmin tehty pizzauuni

+ Paljon massaa, joten tällä onnistuu vaikka joulukinkun paisto.

– Hitaampi lämpeneminen

– Enemmän työvaiheita ja monimutkaisempi valmistaa

Linkki ohjeeseen: https://yhteishyva.fi/koti/pizzauuni-omalle-pihalle/article-116763

Meillä kotona “Rakenna hitiksi noussut tulisija itse ja valmista parasta pizzaa omalla pihalla”

+ Selkeät ohjeet ja perinteinen tiilistä muurattu pizzauuni

+ Eristetty ja rakenteet vaikuttavat kestäviltä

– Jumppapallon avulla kuvun rakentaminen voisi olla yksinkertaisempaa

Linkki ohjeeseen: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/pizzauuni

Ensimmäinen paistokerta itsetehdyllä pizzauunilla

Ennen kuin alat paistaa ensimmäisiä pizzoja, uuni on hyvä esilämmittää ja kuivata kunnolla. Ensimmäinen poltto on tärkeä vaihe, sillä se poistaa kosteuden rakenteista ja varmistaa, ettei uuni halkeile kuumuudessa. Aloita polttamalla uunia varovasti pienillä puutikku- ja halkopinnoilla usean tunnin ajan, jotta lämpö nousee hitaasti. Seuraavana päivänä voit lisätä puumäärää vähitellen ja nostaa lämpötilan pizzanpaistoon sopivaksi. Kun uuni on kunnolla kuuma, olet valmis paistamaan ensimmäiset pizzat uudella uunillasi.

Mitä tarvitset pizzauunin lisäksi:

Shopping Cart