Pizza lapio opas - Pizzatarvike.fi blogi

Kuinka valita oikeanlainen pizzalapio?

Opas julkaistu 27.9.2021 - ( Päivitetty 17.11.2021 *)

Pizzalapioiden valikoiman laajuus voi saada itselle sopivan lapion valinnan tuntumaan haasteelliselta – varsinkin, jos on aloittamassa pizzaharrastusta. Saatavilla olevien lapioiden mitat, materiaalit, muodot sekä kahvan kiinnitystavat eroavat toisistaan. Alkuun pääsee hyvin jo yhdellä oikein valitulla lapiolla, mutta ammattilaisilla on usein 2-3 erilaista pizzalapiota paiston eri vaiheissa käytettäväksi. Ostajalle tärkeintä onkin, että pizzalapio vastaa mahdollisimman hyvin sen käyttötarkoitusta.

Kotimainen pizzalapio Emmi pizzanpaistoon.
Pizzalapio Emmi - Suomessa valmistettu pizzalapio
1. Pizzalapio - Käyttötarkoitus

Useimmat pizzalapiot on suunniteltu nostamaan pizza työtasolta ja liu’uttamaan se uuniin. Lapio-osan koon ja muodon valinnassa tulee huomioida käytössä olevan pizzauunin mitat sekä valmistettavan pizzan koko. Pienempi lapion koko tarkoittaa monesti ketteryyttä, josta on hyötyä pizzan pyörittelyssä uunin sisällä sekä pohjan paistopinnan tarkistamisessa paiston aikana. Ennen lapion valintaa onkin hyvä hieman pohtia minkälaista pizzaa tykkää syödä sekä valmistaa. Varren pituuden valinnassa kannattaa miettiä myös pizzalapion säilytystä sekä paikkaa, jossa pizzoja valmistetaan. Kotikeittiöön paras valinta onkin yleensä lyhytvartinen pizzalapio.

2. Materiaali: alumiini, puu vai teräs?

Alumiini on yleisin pizzalapioiden materiaali – eikä turhaan. Alumiiniset pizzalapiot ovat kevyitä ja ne muodostavat vain vähän kitkaa pizzapohjan sekä pizzalapion välille. Muotoilu takaa myös kestävyyden käytössä ja esimerkiksi Gi-Metallin alumiiniset pizzalapiot ovat anodisoitu hapettumisen estämisen, esteettisyyden sekä hygienian parantamiseksi.

Puinen pizza lapio on perinteitä arvostavan pizzanpaistajan valinta. Puu on materiaalina helposti työstettävää, ekologista sekä useimpien mielestä myös kauniin näköistä. Sen haasteet liittyvät monesti kuitenkin lyhyempään käyttöikään sekä hygienian ylläpitoon. Jos haluaa itse valmistaa puisen pizzalapion, on tärkeää huomioida mahdollisen liiman ja puun käsittelyaineiden soveltuvuus elintarvikekäyttöön.

Teräksinen pizzalapio on kaikista kestävin valinta. Sen pinta on tasainen ja se kestää eniten iskuja työtasoon tai pizzauuniin. Teräs on kuitenkin materiaalina alumiinia painavampaa, mikä vaikuttaa lapion käsiteltävyyteen.

Kulmikas lapio
3. Rei’itetty vai ilman reikiä?

Osa pizzanpaistajista pitävät parempana pizzalapiota, jossa ei ole reikiä, sillä he odottavat pizzalapiolta maksimaalista vakautta sekä suurempaa jäykkyyttä. Monet käyttävät kuitenkin rei’itettyä eli perforoitua versiota, sillä he arvostavat äärimmäistä keveyttä, lapion joustavuutta työtasolla sekä ylimääräisten jauhojen ja paistohöyryjen pääsemistä läpi. Ylimääräinen jauho tarttuu kiinni pohjaan ja kulkeutuu uuniin, jossa se palaa aiheuttaen savua sekä makuhaittaa pizzalle. Tämä lisää myös tarvetta puhdistaa uunia uuniharjalla. Reiät pienentävät lisäksi lapion ja pizzan välistä kitkaa, joten voit käyttää vähemmän jauhoja pöydällä.

4. Muoto: kulmikas vai pyöreä?

Kulmikas pizzalapio on turvallinen ja perinteinen valinta, joka sopii parhaiten pizzanpaistajan ainoaksi pizzalapioksi. Se tarjoaa suuremman pinta-alan pizzan käsittelyyn ja sillä on helppoa nostaa pizza uuniin. Pyöreä pizzalapio toimii parhaiten pizzan kääntämisessä uunin sisällä sekä pizzapohjan paistopinnan tarkastamisessa kesken paiston. Pyöreälle lapiolle pizza voidaan asettaa myös lapion sivupuolelta ja pienemmän kokonsa ansiosta se on huomattavasti ketterämpi käyttää.

Isomman uunin pizzalapio
5. Mitat

Pizzalapion pää on valittava valmistettavan pizzan koon mukaisesti. Normaalikokoinen pizza on halkaisijaltaan noin 33-36 cm, mutta perhekokoinen pizza voi olla kooltaan jopa 45-50 cm. Ovaalin muotoinen ”pizza alla romana” tai ”stirata” vaatii pizzalapiolta myös kokoa. Paras vaihtoehto onkin hankkia lapio-osaltaan pitkän mallinen pizzalapio. Kahvan koko valitaan uunin syvyyden sekä työskentelytilan koon mukaan. Alle 30 cm kahva sopii hyvin kotiuuneille tai hyvin pienille pizzauuneille, 60 cm kahvaa suositellaan ammattikäyttöisille sähköuuneille ja pituudet 120-200 cm sopivat suurikokoisille muuratuille kiviuuneille. Kahva kannattaa olla kuitenkin riittävän pitkä, jotta välttyy palovammoilta, vaikka niiltä voi suojautua hankkimalla myös lämpösuojakäsineet

6. Hinta

Pizzalapioiden hinnoissa on huomattavia eroja, joihin vaikuttavat mm. valmistusmateriaali, laatu sekä brändi. Kuinka paljon hyvästä pizzalapiosta sitten kannattaa maksaa? Vastaus tähän kysymykseen ei ole mitenkään yksiselitteinen, sillä se riippuu täysin omista tarpeista sekä mieltymyksistä. Korkeampi hinta on yhteydessä monesti myös korkeampaan laatuun. Harrastuskäytössä laadukas pizzalapio on käytännössä elinikäinen hankinta – jos tiedät, että intoa pizzaharrastukseen riittää, miksi et hankkisi kerralla parasta?

Shopping Cart