1.8.2021 - Pizzatarvike.fi blogi - Tervetuloa!

Miten aloittaa pizzaharrastus?

Historiaa pizzanpaistosta ja pizzatarvike esittely

Pizza ja sen historia voidaan jäljittää kauas. Pizzan historia voidaan jäljittää Etelä-Italiaan Suur-Kreikan siirtolaiskuntiin tai 1830-luvun Napoliin, jolloin maailman ensimmäinen pizzeria avasi ovensa. Vuosikymmenten varrella pizza on matkannut meidän suomalaisten sydämeen. Pizzaa syödään niin arjessa kuin juhlassa ja lähes jokaisella on mielipide ”oikeanlaisista” täytteistä.

pizzaleikkuri, pizzalapio ja pizzalautanen

Pizzaa voidaan valmistaa ihan tavallisessa sähköuunissa marketeista saatavista raaka-aineista. Monesti kotikokin tavoitteena on kuitenkin valmistaa samanlaista pizzaa kuin omassa suosikkipizzeriassa.

Muutaman yksinkertaisen vinkin avulla kotona valmistettu aina maistuva pizza voidaan muuttaa elämykseksi:

Pizzakivi

Jos valmistat pizzaa tavallisessa sähköuunissa, varaava pizzakivi on se aivan ensimmäinen hankinta, jonka avulla paistotulos paranee merkittävästi. Myös uunin pelti väärinpäin toimii tilapäisesti paistoalustana, mutta se on kuitenkin ohut eikä siten pysty varaamaan riittävästi lämpöä. Pizzakivi onkin lähes välttämätön, jos tavoitteena on rapea pizzapohja kotiuunissa.

Pizzalapio

Pizzakiven hyödyt jäävät rajalliseksi ilman pizzalapiota, jonka avulla pizzan saa laitettua helposti uuniin. Lopeta kikkailu leivinpaperin kanssa tai pizzakiven jäähdyttäminen nostamalla se ulos uunista ja hanki itsellesi pizzalapio. Koska nälkä kasvaa usein syödessä, kannattaa suoraan harkita rei’itetyn pizzalapion hankkimista, koska ylimääräinen jauho tippuu siitä reikien ansioista eikä pala uunissa. Pro-tason pizzanpaistajille myös kääntölapio on tarpeellinen hankinta.

Lue myös uusin postauksemme pizzalapioista!

Pizzapullalaatikko

Pizzataikinan valmistus onnistuu hyvin ihan tavallisilla keittiöstä löytyvillä astioilla ja taikinapullat voi kohottaa esimerkiksi uunin pellillä, kun ne peittää huolellisesti esimerkiksi tuorekelmulla. Kelmun kanssa sekoilu ei välttämättä ole kuitenkaan kovin mielekästä, sillä vaikka miten öljyäisi tai jauhottaisi pizzapullia, ne tahtovat aina jäädä joka tapauksessa kiinni. Säästä ympäristöä ja aikaa hankkimalla pizzapullalaatikko.

Pizzauuni

Todella pitkälle pääsee ilmankin pizzauunia esimerkiksi sähköuuniin tai grilliin asetetun pizzakiven avulla. Napolilaisen pizzan valmistus onnistuu kuitenkin parhaiten pizzauunissa, jonka lämpötila nousee 430-480 asteeseen. Korkeammassa lämpötilassa pohjasta tulee rapea ja pizzatäytteiden maut yhdistyvät paremmin kuin sähköuunissa. Pizzauunin kaveriksi kannattaa hankkia myös uuniharja puhdistusta varten.

Lämpölaukku

Jos pizzaa ei pääse heti paiston jälkeen nauttimaan tai paistaa pizzaa suuremmalle porukalle, kannattaa pizzat laittaa lämmitettävään pizzalaukkuun odottamaan tarjoilua lautasille. Näin pizza ei pääse jäähtymään ja pizzaleikkuri leikkaa tulikuumaa pizzaa.

Pizzaresepti:

Erilaisia pizzatyylejä on lukuisia eikä autenttisen napolilaistyylisen pizzan valmistus ole välttämättä itseisarvo. Associazione Verace Pizza napoletana (AVPN) on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka missio on edistää ja suojella napolilaisen pizzan perinnettä. Useiden mielestä AVPN:n sertifioimaa resepti on ”ainoa oikea” napolilaistyylisen pizzan resepti.

Alkuperäisen ohjeen löydät englanniksi tästä PDF tiedostosta.

Pizzanpaistajat Ry on kääntänyt reseptin myös suomeksi ja antaa erinomaisia vinkkejä pizzanpaistoon.

Halutessasi voit opetella napolilaisen pizzan paistoa myös kuuluisan Vito Iacopellin kurssin avulla netissä.

Maistuvia hetkiä pizzanpaiston parissa!

Shopping Cart