Pizzatarvike.fi blogi

Viinisuositukset pizzalle

15.9.2023

Muutama ajatus viinin valinnasta

Täydellisen pizzaelämyksen kruunaa oikein valittu viini. Hyvä viini korostaa pizzan makuja ja muodostaa yhdessä harmonisen kokonaisuuden. Pizzan ja viinin yhdistämiseen ei ole olemassa mitään yhtä ja oikeaa tapaa ja viini kannattaakin valita omien mieltymysten mukaisesti.

Näistä muutamasta vinkistä voi olla kuitenkin hyötyä oikean viinin valinnassa:

1. Kevyt ja raikas viini (esim. Pinot Grigio tai Sauvignon Blanc) Margherita-pizzassa

Margherita-pizzassa on vain muutama laadukas täyte, joten sen kanssa kannattaa valita kevyt viini, joka ei peitä näitä makuja liiallisella monimutkaisuudella. Näiden viinien raikkaus korostaa raaka-aineiden makuja ja kevyt valkoviini tasapainottaa hapokkuudellaan tomaattikastikkeen luontaista happamuutta.

Pinot grogio viini, lasi sekä pizza
2. Kuiva punaviini (esim. Chianti tai Merlot)

Nämä viinit soveltuvat erityisesti tomaattipohjaisten ja lihaa sisältävien pizzojen kanssa, sillä niiden täyteläinen maku sekä tanniinit täydentävät lihan ja juuston makua.

3. Roséviini (esim. Crenache tai Cincault)

Roseviinit soveltuvat erinomaisesti kasvis- ja merenelävillä täytettyjen pizzojen kanssa tarjoiltavaksi. Esimerkiksi Côtes de Provence Rosé -roseviinialueella tuotetut viinit ovat usein raikkaita, kuivia ja hedelmäisiä, mikä tekee niistä erinomaisia pizzaviinejä.

4. Mausteinen punaviini (Esim. Zinfandel tai Shiraz)

Mausteinen pizza tarvitsee myös mausteellisen viinin. Valitse siis mausteinen viini, jos pizza sisältää mausteisia täytteitä kuten jalapenoja, pepperonia tai ndujaa.

shiraz viini

Kokeile rohkeasti yhdistää erilaisia viinejä ja pizzayhdistelmiä löytääksesi oman suosikkisi. Monet tykkäävät valita pizzan alkuperää kunnioittaen Italialaisia viinejä, mutta paras yhdistelmä löytyy vain rohkeasti kokeilemalla. Makuja on yhtä monta kuin on syöjääkin, joten kaikista tärkeintä on nauttia sekä pizzasta että viinistä!

Shopping Cart