Mozzarellaa, basilikaa ja tomaattia leikkuulaudalla

Erilaiset mozzarellat

Mozzarella on maailman käytetyin pizzajuusto, josta löytyy lukuisia erilaisia versioita kauppojen hyllyiltä. Näille herkullisille tuorejuustoille yhteistä on valmistustapa. Ne valmistetaan pasta filata menetelmällä eli ”kehräämällä”, josta syntyy juuston säikeinen rakenne. Juustomassaa venytetään lankamaisiksi vyyhdeiksi ja leikataan paloiksi, jonka jälkeen ne muovaillaan lopuksi palloiksi. Sana ”mozzare” tarkoittaakin paloiksi leikkaamista.

Pizzataikinan pyöritystä käsin

Ohje pizzapohjan pyöritykseen

Unohda kaulin ja kokeile valmistaa pohja käsin. Pizzapohja pyöritetään käsin, joten et tarvitse kaulinta ollenkaan. Taikinaan kertyneiden ilmakuplien kanssa on syytä olla varovainen, sillä liian kovakourainen käsittely tuhoaa pizzan ilmavan kuohkeat reunat. Taikinaa tulee käsitellä hellästi, mutta päättäväisin ottein.

Hydraatio pizzanpaistossa

Hydraatio pizzanpaistossa – Miksi siitä kannattaisi olla kiinnostunut ja mitä se edes tarkoittaa? Tämä alan ammattisanastossa vakiintunut ja paljon käytetty termi tarkoittaa taikinan vesisuhdetta eli veden ja jauhojen massan suhteellista osuutta. Tässä avuksi otetaan leipurin prosentit, jotka ovat varsin kätevä työkalu pizzanpaistossa.

Lomareissulla Milanossa – Mistä löytyvät parhaat pizzat?

Muodin mekkana tunnettu Milano on loistava paikka tutustua paikallisen keittotaidon saloihin sekä italialaiseen pizzakulttuuriin. Viikon reissun aikana kävimme lukuisissa pizzerioissa, jotka valikoituivat netistä löytyvien arvosteluiden ja kuvien perusteella, mutta nälän iskiessä osittain myös aivan sattuman kautta.

Täytteiden asettelu pizzaan

Pop Up Pizzeria

Kävin eilen testaamassa Instagramista tunnetun pizzanpaistajan Home Chef Markin pop up -pizzerian. Aurinkolahdessa on sateinen päivä. Saavun vain muutaman minuutin pop upin avautumisen jälkeen ja saan tilauksestani numeron 8, joten olen kahdeksantena jonossa. Teltan ympärille on sateisesta kelistä huolimatta kerääntynyt reilusti porukkaa. Ihmiset näyttävät iloisilta, vaikka jono kasvaa paikotellen jopa 30 minuutin mittaiseksi.

Grillipizza

Grilli on loistava väline pizzan paistamiseen, sillä siinä paistolämpötila nousee helposti keittiöuunia korkeammaksi ja tuli antaa pizzalle herkullisen aromin. Koska lämmönlähde on pizzan alla, pizzan pohja kuumenee helposti liikaa, mutta täytteet jäävät helposti paistumatta. Muutaman yksinkertaisen vinkin avulla grillipizzan valmistus onnistuu kuitenkin lähes jokaiselta kotikokilta.

Tomaattikastike pizzalle

Hyvä tomaattikastike on tomaattipohjaisten pizzojen maun salaisuus ja sen valmistus on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Tarvitset vain laadukkaita tölkkitomaatteja, oliiviöljyä, tuoretta basilikaa, suolaa ja valkosipulia. Valmistusvälineeksi riittää vain kulho tai kannellinen astia ainesten sekoittamista varten. Kokoon keittäminen kannattaa unohtaa kokonaan, sillä tomaatin aromi pysyy parhaimpana käsin murskaamalla.

Dennis ja Fazer pizzapullat vierekkäin jäisinä rasioissa.

Pizzataikina vertailu

Testissä Fazerin ja Denniksen pizzataikina – Ravintolatason pizzaa?
Pizzanpaistajien Facebook-ryhmässä on ollut jonkin verran keskustelua erilaisista ruokakaupoista löytyvistä valmiista pizzapohjista, jotka helpottavat arkipizzan valmistusta. Olen aikaisemminkin kokeillut Fazerin taikinaa muutaman kerran, mutta Denniksen taikina oli minulle täysin uusi kokeilu. Yltävätkö kaupan valmiit pizzataikinat itse tehdyn pohjan tasolle?

Herkullinen salamipizza.

Mitä eroa on salamilla ja pepperonilla?

Suolaiset makkarat, kuten salami ja pepperoni, antavat pizzalle lisäpotkua. Niiden suolainen ja täyteläisen rasvainen maku on monien pizzansyöjien suosiossa, joten ne kuuluvat monien pizzerioiden täytevalikoimaan. Harva kuitenkin tietää tarkalleen, että mitä eroa on näillä kahdella suositulla pizzatäytteellä?

Shopping Cart